Op donderdag 15 oktober heeft de architect van Middin (Candice de Rooij van KAW) het voorlopig ontwerp voor de nieuwbouw van de Provenier gepresenteerd. Er waren geen grote verrassingen, maar naarmate een ontwerp concreter wordt, zijn er wel altijd dingen die je meer bevallen en dingen die tegenvallen. Laten we met wat positiefs beginnen. De architect en Middin kiezen er voorlopig voor om het gevelgedicht van Jana Beranová op dezelfde plek te laten terugkeren. Mooi!

Van Waerschutstraat

Het ontwerp voor het gebouw is principieel anders dan nu. Nu is er een gebouw dat een beetje over het kavel slingert en her en der open buitenruimte creëert. In de nieuwbouw kiest men voor een gesloten bouwblok dat zo groot mogelijk is. Vervolgens creëert men aan de binnenzijde van het bouwblok een zo groot mogelijke binnentuin. Het bouwblok wordt flink hoger. Van soms 3 hoog gaat het over de hele lengte naar 4 hoog. Vier hoog straks is een ruime meter hoger dan 4 hoog nu, doordat de verdiepingen hoger worden. Dat laatste kan ik goed begrijpen: de plafonds zijn nu wel erg laag. Waar nu de gevel nog terugspringt in de Van Waerschutstraat, komt straks een strakke gevel, zo ver mogelijk naar de straat. Het gevolg van hogere bebouwing die dichter op de straat staat, laat zich raden: minder licht in de Van Waerschutstraat. En aan de Versijdenstraat verdwijnt de tuin met walnotenbomen en bankjes.

Dan de voorgevel: men denkt op de begane grond een open entreeruimte van twee meter diep te maken, over een breedte van circa tien meter. Ik geloof niet dat aan de Provenierssingel zo’n ruimte kan zonder dat het gaat leiden tot overlast. In de vergadering hebben verschillende omwonenden Middin al gewaarschuwd dat een open entree geen goed idee lijkt.

vooraanzicht

Over het uiterlijk hebben een aantal omwonenden natuurlijk ook gereageerd. De kleine erkers die men wil maken in de zijstraten worden sympathiek beoordeeld. Over de betonnen plint aan de voorzijde is wat meer twijfel: dit lijkt wel erg graffiti-gevoelig. En de afwerking aan de dakrand lijkt wel erg subtiel. Maar goed, denk ik dan: daar heeft een welstandscommissie hopelijk meer verstand van dan ik. Qua parkeren ziet het er vrij aardig uit. Men kan op circa hetzelfde aantal parkeerplaatsen uitkomen als nu het geval is – mits de gemeente een beetje meewerkt. Wel denkt men de parkeerplaatsen aan de singel te verplaatsen naar de zijstraten. Dat heeft uiteraard voor- en nadelen.

gevels

Hoe wordt dit vervolgd? het plan gaat naar Welstand en daarna laat Middin weten hoe ze het voorlopig ontwerp laten uitwerken naar een definitief ontwerp. Ondertussen zitten we niet stil. We gaan een lijstje bespreekpunten opstellen over de verwachte problemen in de bouwfase (verkeer, parkeren, aanbrengen heipalen, grondwateronttrekking, schade-afhandeling etc) en zullen dat binnenkort bespreken met Middin.

Wil je meepraten? Meld je even aan bij provenier @ gmail . com .

Update van Edwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *